Ajokorttilupa  ajok_b-270x9999    

trafi

 ajovarma

Jotta voit saada ajokortin, sinun on haettava ajokorttilupa.
Trafi vastaa tieliikenteen henkilöluvista. Asiointipaikkoina toimivat Ajovarma Oy:n palvelupisteet.

Lupahakemus on hyvä tehdä heti opetuksen alkaessa, koska hakemusten käsittelyssä saattaa ajoittain kestää. Tutkintoon pääsyn yhtenä ehtona on myönnetty ajokorttilupa. Lupa on voimassa 3 vuotta.

Ajokorttilupaa voi hakea itse Trafin Oma asiointi-palvelussa sähköisesti;
https://asiointi.trafi.fi tai autokoulun kautta.

Tarvittavat liitteet;

 • lääkärintodistus tarvitaan, jos haet ensimmäistä ajokorttia ja sinulla on jokin sairaus tai vamma, jonka takia vaaditaan lääkärin todistus.
  Kts. tästä lista sairauksista, vammoista tai oireista, joista tulee toimittaa lääkärintodistus.
  J
  os sinulla on entuudestaan jokin ajokortti, todistusta ei tarvita. Paitsi C1-luokka, jota varten vaaditaan aina lääkärintodistus.
  HUOM! Jos lääkärintodistus vaaditaan, et voi käyttää sähköistä palvelua.
 • 2kpl passivalokuvia (jos asiakkaalla on voimassa oleva passi tai henkilökortti, tai ajokortti, joka on myönnetty 2013 tai sen jälkeen; kuvat ja allekirjoitus saadaan sähköisestä järjestelmästä)
 • ajokorttilupamaksu 30€ (sähköistä palvelua käytettäessä) tai 40€, jos lupahakemus hoidetaan autokoulun kautta (maksuohjeen saat autokoululta)

Jos autokoulu toimittaa hakemuksesi Ajovarmalle käsittelyyn, toimita liitteet autokoululle henkilökohtaisesti, koska hakemus allekirjoitetaan samalla.

Jos suoritat A-kortin korotuksen autokoulussa valmennusjakson kautta, ei sähköistä palvelua myöskään voi käyttää saadakseen korotuksen ajokorttiinsa.

Hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä autokoululla joko ilmoittautumisen yhteydessä, opetuksen alkaessa tai hakemusta allekirjoittaessa. Tämä tapahtuu passilla, henkilökortilla tai ajokortilla ja jos mitään näistä ei ole, tulee sellainen hankkia. Kuvallista henkilöllisyystodistusta tai passia tarvitaan myös teoria- ja ajotutkinnoissa.

Kun lupa on myönnetty, vaadittava teoriaopetus käyty ja ikä saavutettu, voidaan teoriakoe varata.
Huoltajan suostumus tulee olla mukana teoriakokeeseen mentäessä. Suostumus vaaditaan mopo-, mopoauto-, traktori- ja kevytmoottipyöräkorttia varten, jos hakija on alle 18-vuotias.

Käsittely- tai ajokokeen (riippuen ajokorttiluokasta) voi varata vasta, kun teoriakoe on hyväksytty.

Hyväksytyn tutkinnon jälkeen saat heti ajoluvan. Ajoluvan kanssa täytyy olla virallinen henkilöllisyystodistus aina mukana ajon aikana.
Varsinaisen ajokortin saat postitse kotiisi parin vkon kuluessa.
Jos sinulla on entuudestaan jokin ajokortti, tulee se postittaa Trafille, uuden ajokortin mukana tulleessa palautuskuoressa.