Riskientunnistamiskoulutus (RT)

Henkilöauton ajokortin suorittamiseen kuuluu pakollinen 8 tunnin riskikoulutus, joka on suoritettava ennen ajokoetta. Koulutus käydään autokoulussa ja koskee myös opetuslupaoppilaita. Todistus koulutuksesta pitää olla mukana ajokokeessa.

Koulutukseen kuuluu 8h opetusta:
– 4 teoriatuntia
– 2 ajotuntia
– liukkaan radan harjoittelun simulaattorilla (1h)
– pimeänajon simulaattorilla (1h)

Koulutuksessa keskitytään vaikeissa olosuhteissa ajamisen valmiuksiin, tuetaan sääntöjä noudattavan, turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista sekä vahvistetaan valmiuksia välttää liikenteen vaaratilanteita ja onnettomuusriskiä lisääviä tekijöitä.

Riskikoulutus suositellaan suoritettavaksi siinä vaiheessa, kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä ja auton käsittely- ja hallintataidot sekä liikenteessä toimiminen ovat hyvin hallinnassa.

Ennen 1.7.18 B-ajokortin saaneet (myös opetusluvalla kortin suorittaneet)

  • RT- koulutus tulisi suorittaa kahden (2) vuoden sisällä ajokortin saamisesta, jos vanhan lain mukaista syventävän vaiheen koulutusta ei ole suoritettu.
  • Mitä jos kortin suorittamisesta on jo yli 2 vuotta, eikä kurssia ole suoritettu?
    Ei hätää, kurssin voit suorittaa tuon ajanjaksonkin jälkeen, mutta muistathan että sinun tulee toimittaa todistus käydystä RT-kurssista Ajovarmalle, jotta ajo-oikeutesi on jälleen lainvoimainen.
  • Joissain tapauksessa, kun kurssin suoritus on riittävän paljon myöhässä, tulee suorittaa RT-kurssin lisäksi teoria- ja ajokoe.
  • Jos pimeänajo on suoritettu jo perusvaiheessa, ei sitä tarvitse tässä RT-koulutuksessa suorittaa uudelleen.
  • Rataopetus suoritetaan simulaattorilla.
  • Todistus käydystä koulutuksesta tulee toimittaa Ajovarmalle.