Ajokorttilupa

Jotta voit saada ajokortin, sinun on haettava ajokorttilupa.
Traficom vastaa tieliikenteen henkilöluvista.

Lupahakemus on hyvä tehdä heti opetuksen alkaessa, koska hakemusten käsittelyssä saattaa ajoittain kestää. Tutkintoon pääsyn yhtenä ehtona on myönnetty ajokorttilupa. Lupa on voimassa 3 vuotta.

Autokoululle voit toimittaa tarvittavat liitteet ja me toimitamme hakemuksesi käsittelyyn Ajovarmalle.

Ajokorttilupaa voi hakea myös itse Traficomin sähköisessä palvelussa; https://asiointi.trafi.fi/fi/web/asiointi/henkiloasiakkaat/
Sähköistä palvelua käytettäessä hakijalla tulee olla verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti sekä valokuvat ja allekirjoitus valmiina sähköisessä järjestelmässä.

Tarvittavat liitteet;

  • ajokorttilupamaksu 37€, jos lupahakemus hoidetaan autokoulun kautta (maksuohjeen saat autokoululta).
    Tai 22€, jos luvan hakee itse Traficomin sähköisessä palvelussa.
  • 2kpl passivalokuvia (jos asiakkaalla on voimassa oleva passi tai henkilökortti, tai ajokortti, joka on myönnetty 2013 tai sen jälkeen; kuvat ja allekirjoitus saadaan sähköisestä järjestelmästä)

Jos autokoulu toimittaa hakemuksesi Ajovarmalle käsittelyyn, toimita liitteet autokoululle henkilökohtaisesti, koska hakemus allekirjoitetaan samalla.

Jos suoritat A-kortin korotuksen autokoulussa valmennusjakson kautta, ei sähköistä palvelua myöskään voi käyttää saadakseen korotuksen ajokorttiinsa.

Hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä autokoululla joko ilmoittautumisen yhteydessä, opetuksen alkaessa tai hakemusta allekirjoittaessa. Tämä tapahtuu passilla, henkilökortilla tai ajokortilla ja jos mitään näistä ei ole, tulee sellainen hankkia. Kuvallista henkilöllisyystodistusta tai passia tarvitaan myös teoria- ja ajotutkinnoissa.

Kun lupa on myönnetty, vaadittava teoriaopetus käyty ja ikä saavutettu, voidaan teoriakoe varata. Hyväksytty teoriakoe on voimassa vuoden.
Huoltajan suostumus tulee olla mukana teoriakokeeseen mentäessä. Suostumus vaaditaan mopo-, mopoauto-, traktori- ja kevytmoottipyöräkorttia varten, jos hakija on alle 18-vuotias.

Käsittely- tai ajokokeen (riippuen ajokorttiluokasta) voi varata vasta, kun teoriakoe on hyväksytty.

Hyväksytyn tutkinnon jälkeen saat heti ajoluvan. Ajoluvan kanssa täytyy olla virallinen henkilöllisyystodistus aina mukana ajon aikana.
Varsinaisen ajokortin saat postitse kotiisi parin vkon kuluessa.
Jos sinulla on entuudestaan jokin ajokortti, tulee se palauttaa, uuden ajokortin mukana tulleessa palautuskuoressa.