Ajokorttilupa

Jotta voit saada ajokortin, sinun on haettava ajokorttilupa. Traficom vastaa tieliikenteen henkilöluvista.

Lupahakemus on hyvä tehdä heti opetuksen alkaessa, koska hakemusten käsittelyssä saattaa ajoittain kestää. Tutkintoon pääsyn yhtenä ehtona on myönnetty ajokorttilupa. Lupa on voimassa 3 vuotta.

Autokoululle voit toimittaa tarvittavat liitteet ja me toimitamme hakemuksesi käsittelyyn Ajovarmalle. Tai vaihtoehtoisesti voit itse varata ajan Ajovarmalle ja asioida siellä itse. Ajanvaraukseen pääset tästä.

Ajokorttilupaa voi hakea myös itse Traficomin sähköisessä palvelussa; https://asiointi.trafi.fi/fi/web/asiointi/henkiloasiakkaat/
Sähköistä palvelua käytettäessä hakijalla tulee olla verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti sekä valokuvat ja allekirjoitus valmiina sähköisessä järjestelmässä.

Tarvittavat liitteet;

 • ajokorttilupamaksu 39€, jos lupahakemus hoidetaan autokoulun kautta (maksuohjeen saat autokoululta) tai asioidaan itse Ajovarman toimipisteessä.
  Tai 24€, jos luvan hakee itse Traficomin sähköisessä palvelussa.
 • 2kpl passivalokuvia (jos asiakkaalla on voimassa oleva passi tai henkilökortti, tai ajokortti, joka on myönnetty 2013 tai sen jälkeen; kuvat ja allekirjoitus saadaan sähköisestä järjestelmästä)
 • lääkärintodistus tarvitaan vain, jos haet ensimmäistä ajokorttia ja sinulla on jokin sairaus tai vamma, jonka takia vaaditaan lääkärin todistus.
  Pois lukien C1-luokka, jota varten vaaditaan aina lääkärintodistus.
  Kts. tästä lista sairauksista, vammoista tai oireista, joista tulee toimittaa lääkärintodistus.
  HUOM! Jos lääkärintodistus vaaditaan, et voi käyttää sähköistä palvelua.

Jos autokoulu toimittaa hakemuksesi Ajovarmalle käsittelyyn, toimita liitteet autokoululle henkilökohtaisesti, koska hakemus allekirjoitetaan samalla.
Huom! Orimattilassa ei ole toimistopalveluita, eli tässä tapauksessa hakemus tulee toimittaa joko Lahden toimipisteeseen (Kirkkokatu 29 B) tai Nastolan toimipisteeseen (Mestarintie 1).

Jos suoritat A-kortin korotuksen autokoulussa valmennusjakson kautta, ei sähköistä palvelua myöskään voi käyttää saadakseen korotuksen ajokorttiinsa.

Hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä autokoululla tai Ajovarman konttorilla hakemusta allekirjoittaessa. Tämä tapahtuu passilla, henkilökortilla tai ajokortilla ja jos mitään näistä ei ole, tulee sellainen hankkia. Kuvallista henkilöllisyystodistusta, ajokorttia tai passia tarvitaan myös teoria- ja ajotutkinnoissa.

Kun lupa on myönnetty, vaadittava teoriaopetus käyty ja ikä saavutettu, voidaan teoriakoe varata. Hyväksytty teoriakoe on voimassa vuoden.
Huoltajan suostumus tulee olla mukana teoriakokeeseen mentäessä. Suostumus vaaditaan mopo-, mopoauto-, traktori- ja kevytmoottipyöräkorttia varten, jos hakija on alle 18-vuotias.

Käsittely- tai ajokokeen (riippuen ajokorttiluokasta) voi varata vasta, kun teoriakoe on hyväksytty.

Hyväksytyn tutkinnon jälkeen saat heti ajoluvan. Ajoluvan kanssa täytyy olla virallinen henkilöllisyystodistus aina mukana ajon aikana.
Varsinaisen ajokortin saat postitse kotiisi parin vkon kuluessa.
Jos sinulla on entuudestaan jokin ajokortti, tulee se palauttaa, uuden ajokortin mukana tulleessa palautuskuoressa.